Långseglingens ekonomi

“Om jag bara vann på Lotto” är något jag ofta får höra, när folk drömmer om att segla långt, långt bort. Men huslån, räkningar och utgifter gör att många stannar hemma.

Just argumentet om att det är dyrt att segla är ett av dem som jag motsäger dels i mina böcker, men också i mina föreläsningar.

Det behöver nämligen inte vara så dyrt att segla iväg på långsegling, och själv seglade jag 15 månader till Karibien för totalt 150.000 kr. Alltså 10.000 kr/månad (den seglingen kan du för övrigt läsa mer om i boken “Ett år utan skor”)

Det går inte ihop

Min danska bok “Hold kæft og rejs”  har provocerat en hel del människor om just det med ekonomin. På båtmässan i Fredericia blev jag intervjuvad av Minbaad.dk om ekonomin under långseglingen, och det bidrog också till några kommentarer:

“[jag] blir bekymrad, om du med din status som föreläsare om långsegling ger ett generellt intryck, att en långsegling kan klaras av för 10.000 kr/ månad för en mindre familj” var det bland annat en som skrev på min Facebook-sida.

Det var ju det vi gjorde, så det är klart att det går. Men det är såklart inte alla som har LUST att göra det avkall som det innebär att segla på en låg budget. Men i “Hold kæft og rejs” har jag intervjuat personer som har seglat på en ännu lägre budget än oss. Jag har också vid senare tillfällen pratat med personer som gjort det – också från Sverige. 

Det är en fråga om prioriteringar.

Min familj och jag har valt en mindre båt samt att vi inte prioriterar en del lyx, som t.ex. restaurangbesök för att få pengarna att räcka längre. Vi hoppar hellre över café-besöket och äter ombord på båten på en storslagen ankarplats i 28 graders värme, än att sitta hemma och drömmer oss iväg till en ankarplats, för att vi inte har råd.

Ät närproducerad mat

På vår kurs/seminarium “Långsegladrömmer Du?” lägger vi också mycket energi på att berätta om de fallgropar som man ska undvika, om ekonomin är en utmaning.

Ett av de argument som jag fick till att man inte längre kan segla på en låg budget i Karibien var att t.ex. 4 tomater kostade 60 kr.

Och ja, det stämmer, importerade varor som äpplen, tomater, Nutella, rödvin mm. är dyrt i Karibien. Men det finns massor av lokalt producerade varor som är mycket billigare. T.ex. sylt, bananer och öl. Om du frågar dig fram på marknaderna kan du få tillgång till bra recept  som de lokala använder sig av i stället för att använda dig av de dyra, importerade matvarorna. Det är billigare att handla på de lokala marknaderna än vad det är i affärskedjorna.

Du tar dina vanor med dig

Använder du mycket pengar hemma? Så gör du också det när du seglar. Det är inte ett mönster man plötsligt ändrar på för att man kastar loss. Ska du alltid köra i en splitterny bil? Eller bo i ett 300 kvm hus? Eller äta ute sju gånger/månad? Om du känner att det är svårt att spara ihop pengar, så finns det massor av ställen man kan spara.

Den goda nyheten är: Om du börjar att hålla i dina pengar redan hemma är det mycket vunnet: Du kan snabbt spara ihop pengarna till äventyret, men du använder dig också av färre pengar när du seglar. Är det inte smart?

Går det att få ihop?

När jag påstår, att man kan segla till Karibien för 10.000 kr per månad ska jag kanske revidera mitt uttalande lite … Jag och min familj kunde göra det, alla andra kan eller vill kanske inte.

Det är inte en tävling om att klara sig på minst pengar. Hade vi själva sparat under lite längre tid hade vi haft mer pengar med på äventyret, men vi hade också använt dem.

Frågan är kanske inte: Hur mycket kostar det? Frågan är troligare: Hur mycket pengar behöver DU?