Späckhuggare vid Portugal och Spanien

”Åh, jag hoppas att vi möter späckhuggare”, sa vi till varandra när vi seglade vår Bavaria 36 Anna Lisa från Mallorca till Skanör i 2020.

Vi såg massor av valar när vi rundade Gibraltar. Det var som att segla i skärgården, med skär längs sidorna, förutom att dessa klippor var levande och sprutade vatten.

Stort sett hela vägen upp längs Portugal hade vi delfiner omkring oss. Jag kunde sitta i timmar i fören, med fötterna dinglande över vattnet, och delfinerna bara en halvmeter från mig.

Men vi mötte inte en enda späckhuggare.

När vi kom hem började vi läsa om späckhuggarattackerna på segelbåtar. Det var nämligen precis vid den tidpunkten vi seglade, som de började.

”Bra att vi inte mötte några späckhuggare”, tänkte jag tyst efter att vi hade kommit hem. För det kan nu vara ett farligt möte i det området.

Sedan dess har jag hållit koll på situationen, och det vill jag gärna dela med dig här.

 

Späckhuggare längs den Iberiska halvön

Det är en speciell art av späckhuggare, som lever från Gibraltar och västerut, runt den Iberiska halvön. Flocken består av cirka 50 individer, och man tror att det är 15 av dem som står för attackerna.

Späckhuggarna attackerar främst mindre båtar under 15 meter. De går direkt efter rodret, och gnager eller slår, tills det inte finns något kvar av det. En överväldigande stor del av de attackerade båtarna behöver sedan hjälp för att komma till land, eftersom de inte längre kan styras.

Långkölade båtar, med rodret hängslad på kölen, verkar gå fria.

Det är endast den iberiska underarten av späckhuggare, som har detta beteende. Späckhuggare i till exempel Norge gör inte det.

2020 var det nio späckhuggare som stod för attackerna, men 2021 var siffran uppe på 14.

Området där attackerna sker har också utvidgats, och sträcker sig nu hela vägen från Engelska kanalen till Marocko. Det innebär förmodligen att späckhuggarna lär av varandra, och att problemet bara kommer att eskalera, om inget görs.

2020 såg man mönstret att attackerna flyttade sig från Gibraltar sund i början av sommaren, upp till Biscaya i september, och sedan tillbaka till Gibraltar i november.

Så är det inte längre. Nu är de i hela området hela säsongen.

 

Attacker

Om du seglar på sträckan från Engelska kanalen till den spanska Medelhavskusten kan du nästan inte undvika att segla genom de områden där späckhuggarna brukar hålla till.

2020: 41 attacker (68% orsakade skador på båten)
2022: 81 attacker (84% orsakade skador på båten)

 

Hur stor är risken för attack?

Det cirkulerar många rykten i hamnarna, så marinbiologen och långfärdsseglaren Mikael Ovegård har räknat ut hur stor risken för en attack egentligen är.

För att kunna beräkna hur stor risken är att bli attackerad, måste man också veta hur många båtar som seglar i området, även de som inte attackeras. Det finns inte något sådant officiellt tal, men Cruising Association uppmanar till att man registrerar sig om man seglar i området – oavsett om man blir utsatt för en attack eller inte. Det har också funnits olika grupper på sociala medier, där seglare har registrerat sig.

I en av dessa registrerade 127 båtar sig, och två blev attackerade.

Det är alltså en risk på 1,5%

Detta är dock en mycket osäker siffra, eftersom det inte räknas med osäkerhetsvärden. Syftet är dock att ge seglare, som överväger att segla längs Portugal och Spanien, en mer konkret risk att förhålla sig till, snarare än ryktena som cirkulerar i hamnarna.

 

Varför gör de det?

Det finns många teorier, men det finns ännu ingen som faktiskt vet varför späckhuggarna attackerar segelbåtar.

Det är dock inte för att söka föda, eller för att attackera människor ombord på båten. Denna underart av späckhuggare äter uteslutande tonfisk.

 

Vad ska du göra vid en späckhuggarattack?

Orca Iberica har en rad försiktighetsåtgärder att följa om man utsätts för en attack. Det är bland annat:

  • Sänk farten på båten, stäng av motorn eller ta ner seglen, om det är möjligt.
  • Stäng av autopiloten och ekolodet
  • Släpp rodret, så du inte skadas vid ett slag, eller ger rodret motstånd.

Det cirkulerar också rykten om att man kan kasta bensin eller sand i vattnet, avfyra smällare eller använda en speciell sorts sonar, för att få angripande späckhuggare att försvinna. Detta är dock inte lagliga metoder. Späckhuggarna är helt skyddade, och det är inte tillåtet att göra något som skadar dem.

Du kan läsa mer om rekommendationerna på Orca Ibericas hemsida här.

Hoppet är inte ute

Efter att ha läst detta, ser det ganska mörkt ut för seglare runt den västra delen av den Iberiska halvön. Men det finns hopp ännu:

  • Segla nära kusten, gärna på vatten som är mindre än 20 m djupt.
    Det gör det självklart svårt eller omöjligt att segla dygnet runt, men det verkar som att späckhuggarna inte kommer så nära kusten.
  • Segla längre ut till havs, än de 12-20 sjömil vi normalt skulle göra på längre seglingar. 100-200 sjömil ut.
  • Kolla ”riskkartan” på GTOA. Här visas det med trafikljus i olika områden, hur risken är just nu (det finns dock inga garantier).
  • Undvik området.
    Det är självklart lättare sagt än gjort, men du kan till exempel segla på kanaler till Medelhavet. Det finns inga späckhuggare på kanaler.

 

Vad har attackerade seglare gjort?

På Cruising Associations hemsida kan du läsa skepparnas rapporter från attackerna. Hur snabbt seglade båten? Seglade de eller körde de motor? Färgen på skrovet, botten mm. samt vad skepparen gjorde i situationen. Läs rapporterna här…

 

Späckhuggare-app

Appen ”GT Orcas” kan laddas ner till iPhone och Android.
Gå in i inställningarna, så kan du ändra språket till engelska.

 

Mikael Ovegård, marinbiolog och långfärdsseglare

Om du har överseende med de första 30 sekunderna, där Mikael Ovegård är på sin båt längs Portugals kust, där ljudet är mycket dåligt, så är det en ganska informativ video.

 

Källor: Bland annat GT Orca Atlantica och Cruising Association.